Zlatá udice 2012 – Krajské kolo

Krajské kolo Zlaté udice 2012 v Mostě

V letošním roce jsme se po desetileté odmlce zúčastnili krajského kola (zahrnuje i Liberecký kraj) soutěže Zlatá udice. Do tohoto závodu se kvalifikovalo celkem 8 týmů z jednotlivých okresů. Celá akce probíhala od pátečního odpoledne až do nedělního podvečera, kdy bylo vyhodnocení. Náš okres reprezentovali Kuba Šlehofer, Vašek Bernart, Míla Adámek, Terka a Vojta Borovkovi, Macek Kvízů.

V pátek závodníci absolvovali znalostní test, poznávačku (ryb, rostlin a živočichů).

V této poznávačce byly tři čtvrtiny živých exponátů.

V sobotu nás čekal celodenní dvoukolový závod v lovu ryb udicí na revíru Benedikt (zatopený důl) v Mostě. Tady závodníky čekalo krásné prostředí se skvělým zázemím a ideálním počasím. Chytaly se především tyto druhy ryb: perlín ostrobřichý, okoun říční, plotice obecná, kapr obecný a jedna závodnice dokonce chvíli bojovala  s asi třiceticentimetrovou želvou nádhernou, kterou nějaký nezodpovědný chovatel před lety vypustil do tohoto revíru. Po závodě všichni účastníci uvítali osvěžení v litvínovském bazénu a večer usínali vyčerpáním ze závodu a z celodenního ostrého slunce.

V neděli byl připraven fotbalový stadion k absolvování soutěže známé pod zkratkou RT, což je rybolovná technika. Jedná se o terčové disciplíny, kdy se snaží závodník zasáhnout kapkou (7,5 g) terč (průměr 75 cm) ve vzdálenosti 10, 12, 14, 16 a 18 metrů. Pak následuje hod kapkou do dálky. Nejtěžší disciplínou je moucha, kdy místo kapky je na speciální šňůře navázána umělá moucha, kterou se snaží zasáhnout v pěti různých vzdálenostech terč. Končí se hodem mouchou do dálky.

V závěru třídenní soutěže jsme zažili radost i zklamání. Jako družstvo jsme skončili na předposledním sedmém místě. V soutěži jednotlivců v lovu ryb máme druhého nejlepšího žáka v kraji a mezi děvčaty dokonce místo první. Také v disciplíně všeobecných znalostí a v poznávačce máme druhé místo v kraji v kategorii děvčat. Navíc druhé místo v celkovém hodnocení v kategorii dívek. Gratulujeme úspěšným závodníkům Vojtovi a Terce  Borovkovým, kteří si domu odvezli čtyři krásné poháry s medailemi a poděkování patří samozřejmě celému mužstvu za nasazení a zejména pak skvělou náladu, díky které jsme si tento víkend náležitě užili.

I přes neúspěch v hodnocení družstev lze tuto akci hodnotit kladně, protože naši mládí rybáři získali nové zkušenosti, které je mohou posunout dál v jejich výkonech i stanovených cílech.

 

Trenéři

Borovka A., Kratochvíl M. a Čáp L.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *