Druhý ročník rybářské výpravy mladých rybářů

(Kliknutím do obrázku přejdete do fotogalerie)

V letošním roce jsme opět naplánovali čtyřdenní pobyt intenzivní rybařiny pro naše rybářské naděje. Po loňské akci ve Vodňanech jsme se snažili zaměřit na výběr vhodného rybářského revíru, kde bychom mohli vyzkoušet různé způsoby lovu a kde bychom měli soukromí a nebyli „na obtíž“ jiným rybářům.

Jednalo se o téměř zálesácké pojetí rybářského víkendu. Spali jsme ve vojenském stanu (rybářky v bivaku). Nebyly k dispozici sociální zařízení, zdroj pitné vody, elektřina, tedy ani jiné vymoženosti naší civilizace. Místo usínání se sluchátky na uších při poslechu moderní hudby, mladí rybaříci usínali při úžasném každovečerním žabím koncertu.

Ve vybraném revíru nedaleko Mladé Boleslavi se chytá metodou „chyť a pusť“. Po příjezdu jsme společně postavili naše stanová obydlí a děti se hned pustily s nadšením a velkým očekáváním do vlastního rybolovu. No a najednou tu byl problém. Ryby tu byly, ale jak je chytit? Byli jsme vybaveni nástrahami, které se v našich končinách běžně používají a jsou tedy všem dostupné jako například kukuřice, červi, žížaly, hnojůvky, rohlík… Na tyto nástrahy reagovala pouze bílá ryba, ale pořádný kapr vůbec neprojevil zájem. Naštěstí jsme měli sebou jako průvodce zkušeného rybáře pana Grečmala, který se lovu velkých ryb věnuje úspěšně již několik let. V nedaleké Mladé Boleslavi jsme dle jeho doporučení nakoupili osvědčené nástrahy (boilies) od české firmy Carp infermo. Nástrahy to byly pro naše rybářské naděje opravdu nevšední (příchutě nástrah jahoda, česnek, banán, játra, krab).

A tímto se rybářská výprava pro naše účastníky stala zřejmě životním rybářským zážitkem. Nejdříve se museli naučit tuto novou nástrahu správně použít. Poznali význam správného a pravidelného vnadění a pak to přišlo. Zážitky jsou vidět na přiložených fotografiích, ale takové věci jako je tah velké ryby, tlukot srdce, roztřesené ruce a večerní usínání po vyčerpávajícím dnu, tak tyto zážitky zachytit nejdou. Přesto se staly nesmazatelnou a cennou zkušeností na celý život.

Poděkování zato, že vše proběhlo tímto úžasným způsobem patří:

Schrödingerovu institutu, který nás podporuje.

Šenovským rybářům, kteří nás již dlouhé roky podporují a snaží se vytvářet co nejlepší podmínky pro přípravu nové rybářské generace.

Našemu městu za každoroční podporu.

A v neposlední řadě naší základní škole, která nám navařila na celý pobyt.

Borovka A., Doležal J., Grečmal D.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *